Potravinová intolerancia

Nové diagnostické metódy:

 

Črevná mikroflóra je súbor prospešných aj patogénnych mikroorganizmov, ktoré sídlia v ľudskom čreve.

Ak sú v rovnováhe, sú prospešné pre naše zdravie. Črevná mikorflóra sa ľahko naruší opakovanou ATB liečbou, nezdravou a nepravidelnou stravou , stresom, fajčením, chemickými látkami (herbicídy,pesticídy),genetickou predispozíciou aj nadmernou čistotou.
Náš mozog komunikuje s črevom cez os črevo a mozog , pri narušení je ovplyvnená naša nálada aj zhoršenie psychických ochorení ako sú úzkosť ,depresia, schizofrénia, autizmus.
Potraviny sa počas trávenia rozkladajú na jednotlivé časti a tieto prejdú do krvného obehu. Ak je tráviaci trakt opakovane zaťažený nevhodnými potravinami, dochádza k poškodeniu čreva (syndróm zvýšenej priepustnosti čreva).Do krvného obehu sa dostávajú baktérie a toxíny. Na tieto telu cudzie látky môže organizmus reagovať psychickými problémami (úzkosť, depresie, poruchy pozornosti, hyperreaktivita), aj inými chronickými prejavmi (pomočovanie,nespavosť,únava, migrény, zápcha, plynatosť,hnačky.

Pri potravinovej netolerancii vznikajú aj IgG protilátky, ktoré s antigénom potravy vytvárajú komplexy,tie sa usadzujú v orgánoch a poškodzujú ich. Vznikajú ekzémy, akné, psoriáza, celiakia, zápaly čriev, ochorenia žalúdka, reumatoidná artritída. Príznaky sa neobjavujú okamžite, ale až po dlhšom čase.
Potravinová alergia : Po kontakte s nevhodnou potravinou sa vytváraju IgE protilátky, imunitný systém zareaguje okamžitým spustením alergickej reakcie, ktorá môže okrem klasických prejavov(opuchnutie, hnačky, zvracanie, vyrážky, astmatický záchvat) vyustiť do anafylaktického šoku s následným ohrozením života.
Medzi najčastejšie potravinové alergény patria:arašidy, orechy, mandle, vajcia, mlieko, ryby, kôrovce. Známe sú aj skrížené alergické reakcie v pelovej sezóne pri jedení ovocia a zeleniny.
Vyšetrenie potravinovej netolerancie (neznášanlivosti) je nová diagnostická metóda . Testy na potravinovú netoleranciu vyšetrujeme z krvi, poškodené črevo zo stolice spolu s mikrobiologickým laboratórium vo Zvolene pod vedením vedúcej laboratória Ing.Krokošovej.
Z krvi vyšetrujeme IgG protilátky proti 44 potravinovým antigénom. Z malého množstva stolice zistíme stupeň priepustnosti čreva, zápal, parazity, plesne.
Zistené netolerované potraviny je potrebné vysadiť , problematické črevo podla výsledkov preliečiť.
V našom tíme máme nutričnú špecialistku Mgr. Ivanu Baranovú, ktorá má ukončenú lekársku fakultu v Brne, odbor nutričný špecialista.
Na základe vyšetrenia netolerovanýách potravín Vám pomôže tieto potraviny nahradiť a zostaviť jedálniček.


Tieto vyšetrenia nehradí zdravotná poisťovňa. 

K vyšetreniu nie je potrebné odporučenie obvodného alebo iného lekára. Vyšetrenie poskytujeme deťom aj dospelým.

Cenník na vyžiadanie v ambulancii.

Kontakt:

Tel.č.:
045/5 325 535

email:
 alergologiazv@gmail.com

 

Ordinačné hodiny:

Pondelok: 7,15 – 14,00
Utorok:     7,15 – 14,00
Streda:   10,00 – 16,00
Štvrtok:    7,30 – 14,30
Piatok:     7,15 – 13,15

Noví pacienti:
Po, Ut, Št, Pia: 11,00 – 12,30
St: 10,00 – 11,00

Kontroly:
Po, Ut, Št, Pia: 7,30 – 10,30
St: 11,00 – 16,00

Odbery, injekcie:
Po, Ut, Št: 7,30 – 10,00

Prestávka na obed:
11,30 – 12,00

Administratíva:

Pondelok: 14,15 – 16,00
Utorok:     14,15 – 16,00
Streda:     17,30 – 18,00
Štvrtok:    13,45 – 16,00
Piatok:      13,45 - 14,30

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info