Potravinová intolerancia

Nové diagnostické metódy:

 

Črevná mikroflóra je súbor prospešných aj patogénnych mikroorganizmov, ktoré sídlia v ľudskom čreve.

Ak sú v rovnováhe, sú prospešné pre naše zdravie. Črevná mikorflóra sa ľahko naruší opakovanou ATB liečbou, nezdravou a nepravidelnou stravou , stresom, fajčením, chemickými látkami (herbicídy,pesticídy),genetickou predispozíciou aj nadmernou čistotou.
Náš mozog komunikuje s črevom cez os črevo a mozog , pri narušení je ovplyvnená naša nálada aj zhoršenie psychických ochorení ako sú úzkosť ,depresia, schizofrénia, autizmus.
Potraviny sa počas trávenia rozkladajú na jednotlivé časti a tieto prejdú do krvného obehu. Ak je tráviaci trakt opakovane zaťažený nevhodnými potravinami, dochádza k poškodeniu čreva (syndróm zvýšenej priepustnosti čreva).Do krvného obehu sa dostávajú baktérie a toxíny. Na tieto telu cudzie látky môže organizmus reagovať psychickými problémami (úzkosť, depresie, poruchy pozornosti, hyperreaktivita), aj inými chronickými prejavmi (pomočovanie,nespavosť,únava, migrény, zápcha, plynatosť,hnačky.

Pri potravinovej neznašánlivosti  (sensitivite) vznikajú aj IgG protilátky, ktoré s antigénom potravy vytvárajú komplexy,tie sa usadzujú v orgánoch a poškodzujú ich. Vznikajú ekzémy, akné, psoriáza, celiakia, zápaly čriev, ochorenia žalúdka, reumatoidná artritída. Príznaky sa neobjavujú okamžite, ale až po dlhšom čase.
Potravinová alergia : Po kontakte s nevhodnou potravinou sa vytváraju IgE protilátky, imunitný systém zareaguje okamžitým spustením alergickej reakcie, ktorá môže okrem klasických prejavov(opuchnutie, hnačky, zvracanie, vyrážky, astmatický záchvat) vyustiť do anafylaktického šoku s následným ohrozením života.
Medzi najčastejšie potravinové alergény patria:arašidy, orechy, mandle, vajcia, mlieko, ryby, kôrovce. Známe sú aj skrížené alergické reakcie v pelovej sezóne pri jedení ovocia a zeleniny.
Vyšetrenie potravinovej neznašanlivosti (senzitivity) je nová diagnostická metóda . Testy na potravinovú senzitivitu vyšetrujeme z krvi, narušené črevo zo stolice spolu s mikrobiologickým laboratórium vo Zvolene pod vedením vedúcej laboratória Ing.Krokošovej.
Z krvi vyšetrujeme IgG protilátky proti 44 potravinovým antigénom. Z malého množstva stolice zistíme stupeň narušenia čreva, zápal, parazity, plesne.
Zistené netolerované potraviny je potrebné vysadiť na určité obdobie , problematické črevo podla výsledkov preliečiť.
V našom tíme máme nutričnú špecialistku Mgr. Ivanu Baranovú, ktorá má ukončenú lekársku fakultu v Brne, odbor nutričný špecialista.
Na základe vyšetrenia netolerovanýách potravín Vám pomôže tieto potraviny nahradiť a zostaviť jedálniče

Tieto vyšetrenia nehradí zdravotná poisťovňa. 

K vyšetreniu nie je potrebné odporučenie obvodného alebo iného lekára. Vyšetrenie je vhodné  viac pre pre dospelých pacientov .

Cenník na vyžiadanie v ambulanci.

Kontakt:

Tel.č.:
0911 716 171

email:
 alergologiazv@gmail.com

 

Ordinačné hodiny:

Pondelok: 7,15 – 14,00
Utorok:     7,15 – 14,00
Streda:   10,00 – 16,00
Štvrtok:    7,30 – 14,30
Piatok:     7,15 – 13,15

Noví pacienti:
Po, Ut, Št, Pia: 11,00 – 12,00
St: 10,00 – 11,00

Kontroly:
Po, Ut, Št, Pia: 7,30 – 10,30
St: 10,00 – 15,00

Odbery, injekcie:
Po, Ut, Št: 7,30 – 10,00

Telefonické objednávky a recepty:

Po - Pia: 11,00 - 12,00

Prestávka na obed:
11,30 – 12,00

Administratíva:

Pondelok: 14,00 – 16,00
Utorok:     14,00 – 16,00
Streda:     16,00 – 17,45
Štvrtok:    13,30 – 16,00
Piatok:      13,15 - 15,00

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info